Dobra dieta dla zębów – co jeść, aby mieć zdrowe zęby?
Udostępnij post
Jesteśmy tym, co jemy – zdrowe odżywianie to podstawa dobrej kondycji. Skład posiłków ma szczególny wpływ na zęby i dziąsła, które wchodzą w bezpośredni kontakt z pożywieniem. Jamę ustną zasiedlają bakterie, a niektóre z nich wywołują próchnicę i choroby dziąseł. Dobra dieta dla zębów pozwala utrzymać pod kontrolą populacje tych drobnoustrojów. Co jeść, aby mieć zdrowe zęby?
Najlepsza dieta dla zębów to taka, która ogranicza powstawanie płytki nazębnej. To cienka warstwa, która tworzy się na powierzchni zębów po zjedzeniu posiłku. W jego skład wchodzą m.in. bakterie próchnicze.
Spożywając cukry, dostarczamy im pożywki, a one zaczynają wydzielać kwasy, które rozpuszczają powierzchnię szkliwa. W ten sposób powstaje próchnica zębów, nie bez przyczyny kojarzona ze słodkimi przekąskami.
Szczoteczki soniczne Oclean pozwalają nam skutecznie usuwać płytkę nazębną, o wiele razy lepiej niż zwykła manualna szczoteczka.
Namnażające się bakterie wywołują z czasem stan zapalny, który może obejmować dziąsła i otaczające je tkanki. Nieodpowiedni model odżywiania przyczynia się więc nie tylko do psucia zębów, ale też paradontozy i innych poważnych schorzeń. Nawet najdoskonalsza higiena jamy ustnej może nie wystarczyć, jeśli spożywamy nadmiar szkodliwych pokarmów. Warto wiedzieć, które produkty sprzyjają powstawaniu płytki bakteryjnej, a które hamują ten proces. Troszczmy się o zęby od podstaw!
Zobacz też: Ząbkowanie – wszystko, co warto wiedzieć o tym, jak pomóc Twojemu dziecku
Oto lista pokarmów, które korzystnie wpływają na zdrowie jamy ustnej. Jadłospis układajmy w oparciu o te produkty:
Zdaniem badaczy błonnik pomaga oczyścić zęby i dziąsła, a także wzmaga wydzielanie śliny. To naturalna ochrona przed chorobami zębów i dziąseł. Ślina neutralizuje kwasy i enzymy atakujące szkliwo, a najlepiej radzi sobie z tym po około 20 minutach od zjedzenia posiłku. Zawiera ponadto minerały – związki wapnia i fosforu, które pomagają odbudować uszkodzone szkliwo.
Produkty mleczne zawierają wapń i fosforany. Tam, gdzie nastąpiła demineralizacja szkliwa pod wpływem innych produktów, te związki wbudowują się, naprawiając strukturę zębów. Ser wspomaga także produkcję śliny, dzięki czemu łagodzi negatywny wpływ cukrów i kwasów.
To przede wszystkim fluoryzowana woda kranowa, a także sproszkowane soki (o ile nie zawierają dużych ilości cukru) i zupy w proszku. Producenci przetworzonego jedzenia, np. wędlin drobiowych, owoców morza i płatków śniadaniowych, często dodają do nich związki fluoru. Naturalny fluor znajdziemy m.in. w orzechach włoskich i tłustych rybach.
To doskonałe źródło polifenoli, które zabijają lub powstrzymują namnażanie bakterii w płytce nazębnej. Dzięki temu na powierzchni zębów powstaje mniej kwasów, które mogłyby spowodować ubytki. Herbata zaparzona na fluoryzowanej wodzie będzie także dodatkowym źródłem fluoru.
Chociaż jej nie jemy, żucie gumy ma zbawienny wpływ na produkcję śliny. Warto mieć ją przy sobie, gdy nie możemy umyć zębów krótko po posiłku. Czynność żucia pomaga usunąć resztki pokarmu, w tym cukru, który pobudzałby bakterie do działania.
Sprawdź też: Jak wzmocnić swoje zęby? Sposoby na wzmocnienie zębów
Zobacz też: Kiedy wypadają mleczaki?
Poniższa lista obejmuje produkty, których ilość w diecie powinna być jak najmniejsza. Ograniczając ich spożycie, uchronimy zęby przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych. Unikajmy:
Zdaniem badaczy błonnik pomaga oczyścić zęby i dziąsła, a także wzmaga wydzielanie śliny. To naturalna ochrona przed chorobami zębów i dziąseł. Ślina neutralizuje kwasy i enzymy atakujące szkliwo, a najlepiej radzi sobie z tym po około 20 minutach od zjedzenia posiłku. Zawiera ponadto minerały – związki wapnia i fosforu, które pomagają odbudować uszkodzone szkliwo.
To jedno z największych źródeł cukru w diecie dzieci i młodzieży. Oranżady i cole są nim przeładowane, a większość gazowanych napojów zawiera też kwas cytrynowy i fosforowy, które osłabiają szkliwo. Dorośli powinni unikać napojów energetycznych z dodatkiem cukru.
Należą do nich chipsy, chrupki kukurydziane czy słodkie bułki. Ich fragmenty pozostają między zębami, a skrobia rozkłada się do cukrów prostych, którymi karmią się bakterie próchnicze.
Największe szkody wyrządza alkohol, którego duże ilości odwadniają organizm i powodują suchość w ustach. Jest to też skutek uboczny przyjmowania niektórych leków. Niedobór śliny sprawia, że zęby stają się bardziej podatne na próchnicę. Aby zmniejszyć negatywne skutki wysuszenia jamy ustnej, można stosować płukanki z fluorem lub żele do fluoryzacji.
Sprawdź też: 10 złych nawyków, które niszczą Twoje zęby
Zmiana diety według powyższych zaleceń przyniesie zauważalne efekty – mniej ubytków w zębach, zdrowsze dziąsła i lepsze samopoczucie. Aby dodatkowo zadbać o zęby, warto pamiętać o następujących wskazówkach:
Zobacz też: Swędzenie zębów, dziąseł i podniebienia. Co kryje się za tym nietypowym objawem?
Dobra dieta dla zębów to ważny krok do poprawy stanu zdrowia. Oprócz tego dbajmy o czystość i fluoryzację zębów, a dwa razy w roku umawiajmy się na kontrole dentystyczne.